En typsnittsredigerare för Alphasmart Neo 2
Jag har för att kunna skriva mina två böcker (eller kanske när jag prokrastinerat att skriva dem) lagt en del tid på att hitta ett bättre sätt att vara effektiv i mitt skrivande. Mycket tid går förlorad till distraktioner från telefon och dator, och därför har jag bland annat skaffat en digital skrivmaskin av modellen Alphasmart Neo 2.
Tillverkaren, Alphasmart, blev sedemera uppköpta och köparen Renaissance Learning har sedan länge lagt ner produktionen. Men för den intresserade finns de att köpa på andrahandsmarknaden. Jag fick min för runt femhundringen på ebay.
Men jag kan säga redan från början att det antagligen inte är en enhet som kommer sköta sig själv. Skriva på den går okej, förutsatt att man är från landet där enheten såldes först, men om man köper en begagnad så har man sällan sån tur.
Den som känner mig (eller bara kan läsa) har vid det här laget listat ut att jag är Svensk och föredrar att skriva med en svensk layout där å, ä och ö finns på rätt ställen. De flesta jag känner är knappt medvetna att det finns olika layouter på olika tangentbord, så försök att stå ut även om jag brer ut med för mycket detaljer.
Skrivmaskinen Neo 2 har två layouter (som jag stött på). Den ena är den amerikanska ANSI-layouten och den andra har en europeisk ISO-layout. Man kan se skillnad på dem bland annat genom att ett ANSI-tangentbord har en bredare shift-tangent till vänster som gör att det saknas tangenter för en inbiten svensk-skrivare. ANSI-tangentbordet har också ett annat utseende på enter-tangenten och får där plats med en tangent som inte ISO-tangentbord får.
Så här ser den ut, en av mina skrivmaskiner. Som man kan se på den vänstra shift-tangenten är har den en s.k ISO-layout
Om det inte räckte med det så använder jag själv inte heller den vanliga så kallade "qwerty"-layouten (namngiven efter tangenterna längst uppe till vänster på tangentbordet) utan en svensk variant av en layout som kallas Dvorak (namngiven efter uppfinnaren, ej att förväxlas med kompositören Dvořák). För att beskriva det enkelt så är jag bekvämast med att ha knappar som för en lekman verkar placerade som att någon av misstag tappat fått loss tangenterna och sen försökt sätta tillbaka dem igen utan att minnas var de satt tidigare. (Det är en bildlig beskrivning naturligtvis eftersom jag inte tittar på tangentbordet när jag skriver och därför inte bryr mig om dess etiketter.)
Jag har därför behövt ett program för att flytta var skrivmaskinen tror att tangenterna sitter. Det fanns ett program, som bara fungerade för äldre versioner av Mac. Jag tog kärnan ur det programmet, packeterade det så att det gick att köra i linux i kommandotolken.
Eftersom jag sett en del intresse av projektet från andra (och min fördom om andra är att de ogärna laddar ner källkod från Github och bygger) bestämde jag mig för några dagar sen att göra en hemsida av projektet.
I sin nuvarande form är hemsidan väldigt polerad och antagligen användbar. Någon gång i framtiden kommer jag (säkert) att göra även den mer användbar.
Och även om jag själv krånglar till det för mig genom att köra med Dvorak som layout så kan man ha nytta av programmet om man vill använda en Neo 2 som svensk-skrivande.
För den som är intresserad att köra programmet så finns det här lasersköld.se/neo-font-editor/. Källkoden finns också på github
Och har man inte stött på det förut så kan jag förtydliga att, ja det är ett projekt som är skrivet i C++ som är kompilerat med ett verktyg kallat emscripten för att kunna köras i webbläsaren. Det är ganska ovanligt, men det går.
Andra inlägg från bloggen
2024
Använda cpp som ett skriptspråk (2024-12-03)
Mekaniskt tangentbord Lasersköld L1 del 1 (2024-11-14)
Alphasmart neo 2 font editor (2024-10-11)
Bloggen är äntligen fyttad (2024-09-24)
2022
Figurer i skuggan (2022-06-04)
2018
prestandatest pa morgonen c (2018-11-21)
2017
Framsteg och frustration (2017-08-31)
2015
fix audacity startup bug on ubuntu 1510 (2015-11-24)
git subtree (2015-06-21)
add native code to android studio (2015-06-21)
2014
Ingenting (2014-11-08)
Äldre inlägg...